top of page

Het verhaal van de KAMADO

Je komt hem tegen op alle foodfestivals of in de buitenkeuken van de culinaire doe-het-zelver. "De kamado" is niet meer weg te denken uit het outdoorcooking fenomeen. De ei-vormige BBQ is eigenlijk niets nieuws als het gaat om zijn oorsprong en techniek. Sterker nog, het is al duizenden jaren oud. We nemen je mee in het verhaal van de kamado.


Al 3000 jaar gebruiken huishoudens in China deze kleipotten. De potten zaten vast in een soort aanrecht. Er werd vooral rijst in gekookt omdat de kleipotten de warmte en het vocht goed bleef vasthouden. De klei kookpotten zijn over heel de wereld op verschillende manieren geëvolueerd. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de Tandoor uit India. Pas 300 jaar geleden hebben de Japanners de technologie geïmporteerd en tot kamado benoemd.


Kamado betekent letterlijk: plaats van de ketel. Wat in de Chinese variant duidelijk te zien is.

Een verplaatsbare kamado (“mushikamado”) werd in WO II ontdekt door de Amerikanen die de ronde kleipotten met deksel terug meenamen naar huis. Het bleek erg populair in de Verenigde Staten. De vraag ernaar groeide sterk en men zag er handel in. Steeds meer kamado's werden gedistribueerd over heel de wereld.De kleipotten bleven kwetsbaar onder extreme hitte en braken vaak in stukken. Door ruimtevaart technieken van NASA werden de kamado's geïnnoveerd om bestand te zijn tegen hoge temperaturen.Onder de liefhebbers is hij niet meer weg te denken uit de (buiten) keuken. Grillen, roken, bakken, de kamado is zeer veelzijdig. Tijdens PRIMITIV maak je kennis met de YAKINIKU, de koning van de kamado's


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page