top of page

Jagen anno 2016

We leven in een tijd waarin mensen steeds meer behoefte hebben aan eerlijke en natuurlijke producten. Hier hoort wild vlees ook bij en wild vlees komt uit de jacht. De jacht in Nederland is altijd controversieel geweest. Jagers werden vaak zwart gemaakt, en mensen denken bij jagers al snel vaak aan rijke mannen die voor hun plezier een onschuldig dier doodschieten en dat dan vervolgens in hun grote landhuis opeten.


Nieuwe Jagers

Inmiddels is er een nieuwe soort jager opgestaan. Jonge mensen die met bewust eten bezig zijn en vanuit die gedachte de jachtwereld instappen. Sommige op een legale en sommige op en illegale manier. In de eigentijdse documentaire 'Nieuwe Jagers' worden een aantal van die nieuwe jagers gevolgd om te zien hoe het jagen een rol speelt in hun leven en hoe zij de jachtwereld ervaren. Veel van deze nieuwe jagers komen gek genoeg uit de stad in plaats van het platteland en zijn al met bewust eten bezig. Vanuit die gedachte stappen zij de jachtwereld in, voor hen en voor vele andere consumenten is het steeds belangrijker te weten waar je eten vandaan komt. We keren ons tegen de vleesindustrie door de negatieve berichten over gezondheidsrisico's van bewerkt vlees, milieuschade en dierenleed.


Urban hunting

In de film zie je hoe er op illegale wijze wordt gejaagd in of nabij de stad. Je ziet hoe een lekker dik konijn wordt beschoten. Dit geeft me bij het bekijken van de beelden toch wel een beetje de rillingen. De nieuwe jagers hebben er toch ook moeite mee maar de overtuiging dat het beter is dan de massa vleesproductie van kiloknallers, wint van het schuldgevoel bij het doden van een dier.


Ons eigen verhaal

Tijdens PRIMITIV delen we ons eigen verhaal van jagen en stropen. Tijdens een demo wordt o.a. het nostalgisch karakter ervan verteld door Edwin. Wanneer hij in het seizoen als kleine jongen bij opa en oma logeerde, speelde dit tafereel zich regelmatig af. In de schuur hing een rij konijnen aan de pootjes klaar om gestroopt te worden. Opa deed de eerste voor en Edwin mocht het afmaken. De kleine Edwin kon dit al snel bij wijze van spreken geblinddoekt doen. Later in hotelschool ‘Ter Duinen’ in Kokzijde was dit ritueel vaste prik op maandagmorgen. Een heerlijk klusje om de week mee te beginnen! In deze fotogalerij zie je de foto's van een PRIMITIV trial avond. Een avond voor en door mannen. In deze groep waren er maar enkele "échte mannen" die de handen uit de mouwen durfden te steken tijdens het stropen. De boodschap van deze demo tijdens PRIMITIV is dat mannen weer mannen moeten worden. Er is niks mooiers dan te werken met producten van het seizoen.


Wat je moet weten over het bereiden van een lekkere haas

Het laten besterven van het dier is nodig om het vlees zacht te maken voordat je het kan stropen. Deze werkwijze zie je vandaag de dag steeds minder. Bij voorkeur worden jonge hazen gebruikt omdat deze zachter en malser zijn. Ze zijn ook sneller te bereiden. Je herkent een jonge haas niet aan zijn formaat maar aan zijn oren. Wanneer de oren snel inscheuren is het een jonge haas. De smaak van een haas wordt beïnvloed door de locatie waar het geleefd heeft, je proeft de vegetatie van het landschap. Een haas leent zich uitstekend voor een lekker stoofpotje. Tijdens PRIMITIV kun je deze stoere bite proeven en als je durft: de demo is minstens zo vermakelijk als dit verhaal.


Bekijk deze super toffe documentaire over het nieuwe jagen. Het zal vast een emotie oproepen van afkeer. Maar de beweegredenen zijn interessant en een discussie waard!


Nieuwe jagers is een documentaire van munchies.vice.com


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page